Trots satsning – skolor riskerar mindre stöd

Uppdaterad
Publicerad

Trots politikernas löften om hundratals extra miljoner till skolan riskerar de mest utsatta skolorna i Göteborg att få mindre pengar nästa läsår. Orsaken är att skolorna under flera år har fått stora summor pengar ur en särskild fond som nu är slut.

Det är medlen ur en så kallad social utvecklingsfond som tar slut efter den här terminen. De elva skolor i Göteborg som för några år sedan hade lägst resultat och på olika sätt störst utmaningar har delat på runt 15 miljoner extra kronor per termin under två och ett halvt år.

Pengarna har bland annat gått till kompetensutveckling för lärare och ökat fokus på närvaro och arbetsro i skolan. Flera har anställt skolvärdar och vissa har gjort extra inköp av material.

Segregerad skola

Men flera av skolorna har också använt pengarna till att öka lärartätheten och till extra stöd för elever med särskilda behov. I praktiken har mycket av pengarna använts till att på olika sätt väga upp utmaningarna som kommer av att de aktuella skolorna tar emot många nyanlända elever.

– Vi har kunnat sätta in extra bemanning och ämneslärare i förberedelseklasserna, det har gett goda resultat, säger Thomas Björklund Brax, kvalitetsutvecklare på Tynneredsskolan.

”Har gett resultat”

På Tynneredsskolan har måluppfyllelsen ökat rejält under åren med extrapengar. Våren 2012 nådde runt 47 procent av niorna målen i alla ämnen. Två år senare hade siffran stigit till nästan 70 procent.

– Det är ju fantastiskt. Man undrar ju ofta om pengarna som rektorerna ropar efter ger effekt. Här kan vi verkligen se att de har gett resultat, säger Adam Rosenhöjd, rektor på Tynneredsskolan.

De elva skolorna har vant sig vid mellan två och fyra miljoner kronor extra per läsår. Många av insatserna som gjorts kommer att leva vidare, som nya arbetssätt som bland annat kommer av kompetensutveckling.

Men andra insatser måste nu dras in.

Oro över betygen

SVT Nyheter Väst har skickat ut en enkät till samtliga rektorer vid de elva skolorna med frågor kring vad pengarna har gett och hur man förbereder sig nu när pengarna tar slut.

Majoriteten av rektorerna säger att de har försökt att vara inställda på att pengarna kommer att ta slut och att man har investerat därefter. Men flera av rektorerna säger också att man befarar att betygen kommer att sjunka på grund av olika insatser som tar slut.

Efter att enkäten skickats ut har dock Göteborgs styrande politiker gått ut och lovat 300 miljoner extra pengar till skolan under 2016 och så sent som i fredags lovade man ytterligare 100 miljoner som ska komma skolan till del redan i år.

Men ingen av miljonerna är öronmärkta till de elva mest utsatta skolorna och risken finns att skolorna i praktiken kommer att ha mindre medel nästa termin.

”Får vi diskutera”

Tynneredsskolan, exempelvis, har äskat och fått pengar från sin stadsdelsnämnd. Men bara ungefär en fjärdedel av de fyra miljoner per läsår man vant sig vid.

– Det vi har sagt är att vi ska täcka upp för de pengarna man äskat och att vi kommer att ha fortsatt fokus på Tynneredsskolan. Om det kan bli ytterligare pengar, det får vi diskutera vid nästa nämndsammanträde, säger Henrik Munck, (MP), ordförande i SDN Västra Göteborg.

Med andra ord får de elva rektorerna fortsätta att vänta på besked om vilka resurser de kommer att ha att röra sig med nästa läsår. Just den osäkerheten är också en av faktorerna som nämns av flera rektorer.

Många rektorer uttrycker en stor trötthet över tillfälliga satsningar och resursförstärkningar som gör verksamheten svår att planera över tid.

Skolor som fått medel ur den sociala utvecklingsfonden:

* Gårdstensskolan

* Lövgärdesskolan

* Nytorpsskolan

* Vättleskolan

* Bergsjöskolan

* Sandeklevsskolan

* Utmarksskolan

* Tynneredsskolan

* Jättestensskolan

* Ryaskolan

* Sjumilaskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet