Foto: SVT/TT

Två personer i Göteborg gripna för terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

Greps i Göteborg under torsdagsförmiddagen. Misstänkta för mord i Syrien.

Männen, 30 respektive 32 år gamla, är svenska medborgare och bosatta i Göteborgstrakten. De var vid gripandet anhållna i sin frånvaro och är på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott.

‒ Det kan finnas fler som vi behöver prata med, så jag säger inte mer just nu, säger Ronnie Jacobsson.

Terrordömda göteborgare

Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro. Tillslaget har samordnats med Säkerhetspolisen. Vad gäller 30-åringen ska brotten ha begåtts någon gång mellan april och juli 2013.

– Jag har inte träffat min klient än, men det kommer att ske förhör vid 16-tiden i eftermiddag. Jag vet bara att han förnekar brott, säger advokat Hans Gaestadius, som försvarar 30-åringen, till SVT Nyheter Väst.

Säpo: Intensivt utredningsarbete

– Tillslag gjordes på flera adresser i Göteborg. Utredningen är i ett mycket känsligt skede och det råder sträng förundersökningssekretess. Vi kommer att vidta ett intensivt utredningsarbete, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

Enligt Säpo finns det inga kopplingar till gängproblematiken i Göteborg.

I framställan om förordnande av offentlig försvarere står det att den advokat som rätten förordnar ska vara beredd på att inställa sig vid förhör under eftermiddagen och för en eventuell häktningsförhandling under fredagen.

30-åring tidigare dömd

Den anhållne 30-åringen har tidigare dömts för mindre brott. Då polisen gjorde husrannsakan i mannens bostad i januari 2010 hittades en elpistol. 30-åringen menade att han inte kände till vapnet och berättade för polisen att ”det sprang mycket folk i lägenheten”.

I september samma år stoppades han i bil och polisen beslagtog en kniv. 30-åringen sa sig inte känna till kniven. I januari 2011 bar mannen kniv på allmän plats. Mannens förklaring var att han hade glömt kniven i byxfickan. Han åtalades för vapenbrott och två fall av brott mot knivlagen, men frikändes för att ha haft kniv i bilen. Straffet blev dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet