Den 32-årige mannen ska enligt uppgifter till SVT ha blivit skjuten i huvudet när han var i Syrien. Foto: SVT Design

Uppgifter: En av de terrormisstänkta skottskadad i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagens häktningsförhandling fick en av de terrormisstänkta hjälp att föras in i rättssalen. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst är han invalidiserad efter att ha skjutits i huvudet i Syrien.

En av de två gripna göteborgarna, 32-åringen, var rörselsehindrad när han anlände till fredagens häktningsförhandling.

Mannen har bland annat ett framgångsrikt förflutet i en kampsportsklubb i Göteborg. SVT Nyheter Väst har talat med mannens tränare från den tiden.

Terrordömda göteborgare

– Jag blev väldigt förvånad när jag hörde att han är gripen för terrorbrott. Det sista jag hörde om honom var att han är invalidiserad. Det var en närstående till honom som berättade det, säger tränaren.

Enligt den närstående hade han för en tid sedan fått en skottskada i huvudet under strider i Syrien.

– Jag har hört det från andra håll också, säger tränaren.

Tränaren: Han blev överlycklig efter elfte september-attacken

Enligt tränaren var 32-åringen tidigt lovande och framgångsrik inom sin sport. Men plötsligt la han bara av.

– Han betedde sig knepigt och han blev mer och mer religiös. Jag minns elfte september-attacken i USA, då blev mannen överlycklig. Det var första gången jag förstod att allt inte stod rätt till, säger tränaren.

Mannen ska ha slutat med idrotten men fortsatt att driva ett eget företag. Samtidigt blev han allt mer aktiv inom religiösa föreningar. För några år sedan ska han alltså ha lämnat Sverige för att resa till Syrien.

– Vi försökte göra vad vi kunde för att få killen att fortsätta satsa på idrotten. Men det gick inte. Vi gjorde allt vi kunde, säger tränaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet