Foto: svt

Västnytt kan vinna ny guldspade

Uppdaterad
Publicerad

Uteblivna besök, äldre som inte fick mat och mediciner, och personalbrist. Granskningen av det privata vårdföretaget Care Together avslöjade allvarliga brister som drabbade såväl anställda som vårdtagare.

Reportern bakom reportagen om vårdföretaget som senare gick i konkurs är Michael Verdicchio. Han har nu nominerats till en guldspade tillsammans med Sandy Hansson.

– Det är jättekul såklart, bara att bli nominerad är ju ett pris i sig. Och det här är ett bevis på att jobbet vi gjorde var viktigt, säger Michael Verdicchio.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Västnytt bäst på guldspadar

De senaste sex åren har Västnytt varit nominerade till en guldspade varje år, med minst ett avslöjande reportage. Av de nio nomineringarna har fyra resulterat i vunna spadar, och av alla landets redaktioner är det bara Dagens Eko som har vunnit lika många.

– Jag är särskilt glad och stolt över att vi lyckas aktivera hela redaktionen. Vi har ingen särskild grävgrupp. Men fokus för alla är att vi skall presentera en egen självständig journalistik. De här sex åren har elva av våra reportrar nominerats för det här priset, som är det finaste för undersökande journalistik i Sverige, säger Hans Peterson Hammer, huvudredaktör på Västnytt och ansvarig för den planerade journalistiken.

Är det här viktigt?

– Med priser? Nä, det är bara ett kvitto för att vi ligger rätt. Men att vi fokuserar på egen journalistik är viktigt. Det är vår förbannade skyldighet i public service. Om inte vi gör det vem skall då göra det?

Michael Verdicchio jobbar nu som grävande reporter på Sveriges Radio. Och hoppas inom kort kunna presentera nya granskningar.

– Ja, jag har flera grejer på gång i både P4 Göteborgs nyheter och P1:s Kaliber.

Årets guldspadar delas ut vid Grävseminariet i Jönköping 21 mars.

Västnytts nomineringar och guldspadar

Guldspadar

2012: Kicki Hultin, ”Assistans – klipp värt miljarder”

2011: Hanna Nyberg, Rune Bergström, ”Järnvägsmiljonerna”

2010: Johanna Bäckström Lerneby, ”Familjehemsbluffen”

2009: Sophia Djiobaridis, ”Allmänhetens bana blev kassako för elitklubb”

2007: Sophia Djiobaridis, Anna Jaktén (P1:s Kaliber), Teddy Paunkoski, ”Baggershus-skandalen”

2006: Frida Björk, Magnus Persson, ”Konsekvenser av Gudrun”

2003: Magnus Svenungsson och Tomas Lindblom ,”ABF lurar EU”

Nomineringar

2014: Michael Verdicchio & Sandy Hansson, ”Care Together”

2013: Jesper Henke ”Ödehusen”, Samir Bezzazi & Sandy Hansson, ”Registret”

2011: Hanna Nyberg & Rune Bergström, ”Hedersflyktingarna”

2009: Wiklund, Lindblom, Djiobaridis, ”Vänersborgs Arena”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet