IT-minister Mehmet Kaplan (mp) Foto: SVT

36 miljarder till landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Idag godkände EU-kommissionen formellt det så kallade landsbygdsprogrammet. Programmet kommer att ge drygt 36 miljarder till utvecklingen av den svenska landsbygden. Av dessa pengar kommer merparten, 59 procent, från staten och resten, 17,5 miljarder, från EU.

Större delen av pengarna kommer att gå till miljöinsatser som att bevara den biologiska mångfalden och att minska jordbrukets negativa miljöpåverkan, skriver Ingela Nilsson, pressekreterare hos landsbygdsminister Sven Erik-Bucht (S), i ett pressmeddelande.

Drygt tre miljarder kommer att gå till bredbandsutbyggnad i områden där det inte är lönsamt för marknaden att bygga ut.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Att ha en bra internet-anslutning är idag en nödvändighet för att människor fullt ut ska kunna vara delaktiga i samhället. Med de här pengarna ökar vi takten i bredbandsutbyggnaden, säger it-minister Mehmet Kaplan (mp), i ett pressmeddelande.

Enligt Kaplan kommer beslutet i EU-kommissionen innebära goda möjligheter för regeringen att nå målet att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 100 megabits uppkoppling senast år 2020.

Isak From (S), riksdagsledamot från Norsjö, är glad över beskedet.

– Äntligen är det svenska landsbygdsprogrammet godkänt. Nu kan vi göra bredbandssatsningar i Västerbotten, säger Isak From i ett pressmeddelande.

Strax efter att beslutet annonserats skickade Centerpartiet ett pressmeddelande där partiledaren Annie Lööf riktade kritik mot regeringen.

– Det tog över ett halvår för regeringen att få Landsbygdsprogrammet godkänt med de 3,25 miljarder till bredband som jag och Centerpartiet förhandlade fram. Det är en lång tid många byalag har väntat på att kunna sätta spaden i marken för att bygga ut fibern. Ca 300 ansökningar ligger på hög just nu, säger Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet