Advokat är undrande

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Thomas Olsson – som har haft flera terroranklagade klienter och även varit mycket kritisk mot svenska rättsmyndigheters agerande – är nu undrande över hanteringen.

– Det största frågetecknet är hur det kommer sig att man från Säkerhetspolisens sida har valt att så öppet redovisa att man letar efter den här personen och på så sätt förvarna honom om att han är eftersökt, när det har funnits en möjlighet att på ett ganska diskret sätt eftersöka honom via Facebook, registeruppgifter hos Migrationsverket och till och med namnskylt på dörren och sedan kunna söka upp och gripa honom under mer diskreta former, säger Thomas Olsson.

Olsson påpekar att jihadister flera gånger visat sig vara oerhört farliga när de ska gripas, vilket nu gör honom ännu mer undrande över det svenska agerandet.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

– Då har man ju tagit en otroligt stor risk här och varför man har gjort det behöver ju besvaras, säger Thomas Olsson.

Säpo vill inte svara på några frågor kring omständigheterna bakom gripandet.

”Underättelsearbete består av mkt mer än Facebookprofil och namskylt på dörr. Säpo/Polisen bedömde samlad info och agerade därefter.” skriver säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet