Juha Valjakkala åtalades och dömdes för det omtalade trippelmordet i Åmsele 1988. Foto: TT

Åmselemördare på rymmen – igen

Uppdaterad
Publicerad

En av Finlands mest kända fångar Nikita Bergenström, som tidigare gick under namnet Juha Valjakkala och Nikita Fouganthine, har rymt från fängelset igen, rapporterar Ilta-Sanomat.

Bergenström har varit försvunnen sedan i onsdags. Enligt tidningen hade han beviljats en studieledighet för att delta i en kurs som hölls utanför fängelset. Men han återvände inte efter kursen.

Fängelset vill inte kommentera fallet för tidningen.

Blev känd för trippelmordet i Åmsele på 80-talet

Det var natten till en söndag sommaren 1988 och allt började med en simpel cykelstöld. Nikita Bergenström, som då hette Juha Valjakkala, och hans flickvän var i Åmselse i Västerbotten och stal en cykel som stod på en gård.

Pappan och den 15-årige sonen i familjen upptäckte stölden och körde efter med bil. När de kom i fatt paret vid kyrkogården sköt Bergenström ihjäl pappan och sedan sonen på nära håll med ett gevär – trots att han vädjade för sitt liv.

Mamman i familjen, som kom till kyrkogården strax därpå, dödades också.

Jagades genom hela Sverige

Polisjakten kom att gå genom Sverige, från Åmsele via Dalarna, Värmland, Västra Götaland, Halland och Skåne, och engagera en hel nation, innan paret efter en vecka greps på ett tåg i Danmark.

Bergenström dömdes till livstid fängelse för morden. Hans flickvän dömdes till två års fängelse för medhjälp till misshandel. De avtjänade straffen i Finland.

Han frigavs villkorligt 2009 men har senare dömts till flera lindrigare straff. Han har tidigare rymt från fängelset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.