Sommaren gick bättre än befarat, menar politiker Foto: Arkiv SVT

Antalet vårdplatser färre än vanligt

Publicerad

Antalet vårdplatser som stänger på länets sjukhus under sommaren är fler än vanligt. Skälet är sjuksköterskebristen, enligt ett pressmeddelande från landstinget.

De öppna vårdplatserna kommer att variera mellan 620 och 640 stycken under sommaren. Det är i genomsnitt 45 stycken färre än föregående sommar, och skälet är bristen på sjuksköterskor, enligt landstinget.

Minskningen av vårdplatser gäller samtliga sjukhus. På Norrlands universitetssjukhus i Umeå blir platserna 27 stycken färre, i Lycksele 10 stycken färre, och i Skellefteå är minskningen 8 platser.

– Det har varit mycket tufft att få ihop planeringen i sommar på grund av brist på vikarier men tack vare verksamheternas fantastiska insatser och att vi samnyttjar vårdplatser både på sjukstugorna och på sjukhusen i länet är vi nu klara med planeringen, säger Ann-Christin Sundberg, chef för verksamhetsområde Regionvård.

Under veckorna 23 – 34 prioriterar hälso- och sjukvården i huvudsak akut vård, utredning och behandling av andra angelägna sjukdomstillstånd.

– Om det inte finns någon medicinsk indikation på att patienten behöver läggas in på sjukhus skickas patienten hem alternativt, om det är möjligt, erbjuds övernattningsplats på patienthotellet, säger Ann-Christin Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.