Foto: SVT.

”Att välta traktordäck är ett behov”

Uppdaterad
Publicerad

Han är Sveriges starkaste man. Nu ska Henrik Jezek från Umeå också bli världens starkaste. I helgen tävlar han i Strongman i Norge – en sport där det handlar om att välta traktordäck och lyfta tunga stenar.

400 kilo tunga traktordäck ska vältas och 170-kilos stenar ska lyftas. Henrik Jezek från Umeå är svensk mästare i Strongman. Nu vill han bli världens starkaste man.

– Det är en kick, man bli motiverad och taggad. Viljan att lyfta tungt sporrar mig. En VM-medalj vore toppen, säger Henrik Jezek.

Börjar med marklyft

På lördag är det VM i Strongman i Oslo. Ett 20-tal länder ställer upp. I Henrik Jezeks klass är det 34 deltagare. Att välta traktordäcket på 400 kilo är det svåraste av de sex grenarna i tävlingen.

– Du får ta i med det du har. Men det är väldigt svårt för det börjar med ett marklyft, sen skall du vända däcket också, berättar han.

Får du inte ryggskott?

– Nej, jag har lyckats slippa det, peppar peppar, säger han.

Jezek vann SM-guld förra året. Sedan dess har han tränat varje dag.

– Att välta traktordäcket blir som ett behov, säger han och fortsätter:

”Kul att få ta i”

– Man tycker att det är kul att få ta i och känna att det går. 400 kilo är ju ändå en del att lyfta.

Snart åker han åker till Oslo. Med sig har han en stab med ett 10-tal medhjälpare från Umeå.

– Guld är det enda som räknas. Snart kanske jag är världens starkaste man, säger Henrik Jezek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.