Foto: SVT.

Plats på scen för bortglömda kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Schuman, Mendelssohn och Mahler är tre kända kompositörer. Nu kliver kvinnorna bakom männen fram.

Under en konsert på Norrlandsoperan lyfter Veronica Janunger fram två fruar och en syster som alla fått stå i skuggan av manliga kompositörer.

– Det är tre väldigt starka kvinnor som blivit bortglömda i musikhistorien, men de har skrivit fantastiskt bra musik, säger sångaren Veronica Janunger.

Pianist och kulturikon

Clara Schumann beskrevs under sin tid som en av de absolut mest framstående pianisterna. Fanny Mendelssohn komponerade över fyrahundra sextio verk. Tonsättaren och konstnären Alma Mahler var en kulturikon i USA under den första hälften av nittonhundratalet. Men det är deras makar och bröder; Robert Schuman, Felix Mendelssohn och Gustav Mahler som eftervärlden minns. Någonting sångaren Veronica Janunger, pianisten Thomas Schuback och regissören Elisabeth Ljungar ville ändra på.

”Dags att ändra historien”

– I början när vi talade om projektet fick jag kommentaren ”jaha de där, jamen de hade inte varit någonting alls utan de kända männens efternamn”. Men jag håller inte med. Deras musik talar för hur pass bra de egentligen var. Historieskrivningen har ju varit från männens sida och kvinnorna har fått stå tillbaka. Men det är dags att vi gör någonting åt det, säger Janunger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.