Foto: SVT.

Satsar miljontals kronor på bättre bredband

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har vi berättat om bristerna i mobiltäckning och det mobila bredbandet i Västerbotten. Men när det handlar om fast bredband så är länet bland de bästa i Europa. Det var AC Net som byggde ut det hela under början av 2000-talet och nu väntar nästa satsning.

Under början av milleniet var diken och kablar en vanlig syn i länet. Det var då förutsättningarna för fast bredband i stora delar av länet skapades. AC Net, som är ett sammarbete mellan länets kommuner, ville tänka långsiktigt och resultatet blev att många hushåll tidigt kunde ansluta sig till den då relativt nya tekniken.

– Vi ligger jättebra till, tittar man på de kartläggningar som gjorts så är vi Europas bästa bredbandsnät, säger AC Nets vd, Eva- Marie Marklund.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Nu väntar nästa etapp, ”Bredband till fler”, och AC Net ansöker nu om 55 miljoner kronor ur strukturfonder för att kunna bredda nätet ytterligare. Marklund använder Dorotea som exempel där bredbandstäckningen idag når 24 procent av hushållen.

– Med den nya satsningen skulle fiberkablarna i stället nå ut till 74 procent, säger hon.

Kan dröja 20 år innan alla har det

Men mycket återstår fortfarande innan alla har bredband. Enligt Eva- Marie Marklund kan det dröja tjugo år.

– Jag tror att det kommer vara många som tycker att bredband ska vara en självklarhet för alla.  Men jag tror inte att alla kommer att ha fått det, inte hundra procent.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet