Foto: SVT

Burträsk brandstation bäst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Deltidsbrandkåren i Burträsk är bäst i Sverige på förebyggande brandskydd. I en tävling arrangerad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap var kåren i Burträsk överlägset bäst på att värva prenumeranter till en gratis sms-tjänst som påminner folk om att testa sina brandvarnare.

Brandkåren i Burträsk är känd för sin snabbhet vid utryckningar, men den här gången var deltidsbrandmännen duktigast på att knacka dörr och uppmana folk att kolla sina brandvarnare.

– Det känns fantastiskt roligt. Vi har arbetat aktivt med att få så många Burträskbor som möjligt att registrera sig på tjänsten och på så sätt få dem att komma ihåg att testa sin brandvarnare. Vi kommer fortsätta att arbeta för att ännu fler ska anmäla sig för gratis påminnelser, säger Johnny Enmark, kårchef på Burträsks räddningsstyrka.

Vann riksomfattande tävling

Vart femte hushåll i Burträsk tecknade upp sig för en sms-tjänst, där man gratis kan anmäla sig för en påminnelse om att testa sina brandvarnare. För det vann kåren den riksomfattande tävlingen anordnad av myndigheten för Skydd och Beredskap.

– Jag tycker att det känns mycket bra. Alla kände ett engagemang kring detta. Att vi blev bäst i Sverige kanske vi inte hade trott, säger Andreas Eriksson, brandman i Burträsk.

Mottar pris ikväll

Priset för bästa brandkår får de 22 medlemmarna med respektive motta under lördagskvällen.

– Att vi blir premierade med bjuden mat och fest är väldigt trevligt, säger Eriksson.

Topplista, andel värvade utifrån befolkning (antal värvningar)

1. Burträsk 18 procent (287)

2. Svalöv 5,3 procent (193)

3. Dorotea 4,8 procent (74)

4. Kode 3,8 procent(52)

5. Värnamo 2 procent (364)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.