Vuxna sämst på att bära reflexer

Uppdaterad
Publicerad

Vuxna är noggranna med att deras barn har reflexer på sig. Samtidigt är de dåliga på egen reflexanvändning och utsätter både sig själva och andra för fara.

Det är både mörkt, halt och regnigt när SVT träffar busschauffören Magnus Thorén. Har många års erfaranhet av att köra buss och har bra koll på hur många som använder reflexer i trafiken.

– Det är många som inte har reflexer och speciellt när det är sånt här väder så är man verkligen i behov av att ha reflex för att överhuvud taget synas.

Köra på någon – värsta tänkbara scenariot

I sin yrkesroll blir han ofta utsatt för risker i trafiken och att köra på någon vore det värsta tänkbara. Därför måste han alltid vara beredd på att vad som helst kan dyka upp framför bussen, även om det inte syns.

– Men samtidigt kan man inte sitta och vara rädd när man kör, utan man är medveten om risken men jag försöker att hantera situationen så gott det går.

Vuxna lever inte som de lär

Vuxna är den grupp som behöver bli bättre på att använda reflexer när de rör sig i trafiken.

– De vuxna är sämst på att använda reflexer. Man tror att man själv ser och därmed så bryr mig sig inte, eller tänker inte på att man inte blir sedd. Jag skulle påstå att barn alltid har reflexer på sig, för man är rädd om sina barn, säger Marie Frostvinge, trafikplanerare på Umeå kommun.

Reflexbärare syns 100 meter tidigare

Om fotgängare eller cyklister har på sig reflexer när de rör sig i trafiken hinner bilister se dem redan från 125 meters avstånd med halvljuset på. Men utan dem syns dem först på 20-30 meter bort. Under den tiden ska bilisten både hinna upptäcka och bromsa in, och det kan bli ännu svårare när det är halt ute.

– Speciellt för oss som kör buss så måste vi planera vår körning så vi vill gärna inte tvärnita. Bussarna har bra bromsar, men tvärnitar man så finns det risk att människor som befinner sig i bussen skadas också. De kanske inte har hunnit hitta sin plats än till exempel, säger Magnus Thorén.

Kan bli repig och bör bytas ut

Reflexen är en färskvara som bör bytas ut inför varje säsong och förvarar du reflexen i fickan bör du inte ha nycklar eller mynt i samma ficka. Annars är risken att reflexen blir repig och får sämre förmåga att reflektera ljus.

– Bäst syns reflexen när den får vara i rörelse och gärna den lilla hårda prisman hängandes i ett snöre långt ner på kroppen. Ljuset träffar bäst då, säger Marie Frostvinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.