Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kommer till Umeå och Väven, för att debattera landsbygdsfrågor. Foto: TT/SVT

Det delade Sverige debatteras

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blir allt mer delat. Städerna växer och glesbygden avfolkas. Sveriges Television har de senaste veckorna skildrat de här frågorna och på onsdagskvällen blir det direktsänd debatt från Umeå.

I Dorotea har frågan om service i glesbygd debatterats flitigt de senaste åren sedan landstingets ledning genom Projekt balans bestämde att akutvårdsplatserna i Dorotea skulle avvecklas.

När reportern Niklas Källner för SVT:s räkning rest runt i landet i programmet Delat land åkte han till Dorotea. Han träffar fotografen Karl-Otto Bohm.

– Folk här är arga, på myndighetsbeslut och på landstinget, det är uppenbart, säger Karl-Otto i programmet.

Serien Delat Land har väckt känslor, och DN:s kritiker Johan Croneman skrev efter de två första avsnitten att SVT ger sig ut i ett minerat politiskt landskap där man släpper missnöjet på landsbygden fritt utan att analysera eller tolka det.

I Västerbotten har förutom Doroteas sjukstuga också beslutet om Skatteverkets kontor i Lycksele eldat på debatten om stad och land.

Malin Ackermann ledde kampanjen i Lycksele för att få beslutet ändrat.

– Vi upplever att staten bidrar till att urholka inlandet genom att bana väg för att vi som bor här ska flytta mot kusten, sa Ackermann i samband med att kampanjen drogs igång. Hon deltar också i den SVT-sända debatten på onsdagskvällen.

Behövs helhetstänk

Gruppen vann också en delseger när nedläggningsbeslutet blev uppskjutet och i riksdagen talade civilminister Ardalan Schekarabi (S) på temat.

– Det är uppenbart att det finns ett behov av ett helhetstänk i staten, därför ska regeringen styra myndigheternas lokalisering mera, sa han.

Marita Stigedal har jobbat på Skatteverket i Lycksele länge, och även varit med om tidigare nedläggningshot. Nu upplever hon att frågan verkligen hamnat på den politiska dagordningen.

– Det här gäller inte bara Skatteverket, det handlar om fler myndigheters närvaro på mindre orter. Det har lyfts till en mycket större fråga, säger Marita Stigedal, som jobbar på Skatteverket i Lycksele.

Minister och forskare

På onsdagskvällen klockan 20 blir det debatt om stad och land i Umeås kulturhus Väven. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht kommer – liksom förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson. Även forskare deltar.

– Eftersom det är så många anledningar som påverkar utvecklingen, så måste också beslut fattas på många olika nivåer om man vill ändra på den här utvecklingen, det finns inga enkla beslut, säger Josefina Syssner, som är forskare i Linköping och föreståndare för Centrum för Kommunstrategiska Studier.

Sändningstider:

SVT1 kl 17.10 Delat Land

SVT 1 kl 20.00 Ett Sverige – debatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.