Boliden bygger djupförvar av kvicksilver under Rönnskärsverken. Foto: SVT

Djupförvar av kvicksilver under Rönnskärsverken

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Boliden blir först i Sverige med att slutförvara den giftiga metallen kvicksilver i berggrunden. Djupförvaret anläggs under bolagets eget smältverk i Skelleftehamn.

Tunnelsprängarna från entreprenadföretaget Strabag från Österrike har arbetat sig 40 meter in i urberget. Nu återstår två och en halv kilometer att borra, spränga och lasta ut innan rampen är nere på önskat djup.

– Att driva rampen är i sig inga konstigheter, men det den ska nyttjas till är ju det första av sitt slag i Sverige, säger Anders Holmbom, Bolidens projektledare för djupförvaret.

Guld och gift

Nästan allt guld i Sverige har producerats på Rönnskärsverken. Här finns också hälften av allt giftigt kvicksilveravfall. Länge var en nedlagd gruva aktuell som ändstation för kvicksilvret, innan miljööverdomstolen gav grönt ljus för berget rakt under parkeringen vid smältverkets port.

– Vi är oerhört nöjda över att få ha förvaret här på Rönnskär. Då slipper vi transporter och att någon annan ska hantera det, säger Bolidens miljöutvecklare Michael Borell.

Likt kärnavfall

Att utbränt kärnbränsle ska slutförvaras djupt nere i berget har utretts i flera decennier, och Boliden har dragit nytta av Svensk kärnbränslehanterings kunskaper.

– Likheterna med kärnbränsle är att begrava kvicksilvret djupt, i tryggt förvar så att det klarar istider och ligger oåtkomligt för all framtid, säger Michael Borell.

Tunneln ska vara klar om ett toch ett halvt år. Sedan tar det flera år till att bygga själva djupförvaret, som ska klara sig utan tillsyn. Under tiden undersöks berggrunden noggrannare för att minska risken att hamna i sprickor som kan orsaka läckage från utrymmet.

Fakta

  • Kvicksilver (Hg) är ett flytande, metalliskt grundämne, extremt skadligt för människor och djur.
  • En lag från 2007 siktar på att få bort så mycket kvicksilver som möjligt.
  • Förutom det lagstadgade kvicksilvret kommer Boliden AB även djupförvara den arsenik och blyrester som nu finns lagrade inne på industriområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.