Foto: SVT.

Drönare blir brevduva i glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Kan det i framtiden bli drönare som levererar post till folk på glesbygden? Det håller forskaren Lorenzo Davoli på att undersöka – och nu har han tagit fram en prototyp, för att testa om det är en möjlig lösning.

Tanken är att glesbygdsbor ska slippa åka flera kilometer till närmsta postombud för att hämta och lämna paket. Istället ska man med hjälp av drönare kunna få posten levererad – till och från en särskild brevlåda som man har på gården.

– Den drönaren vi använder är nu är mer som en leksak än en professionell drönare. Men det viktiga är inte hur realistisk den är, utan i det här projektet vill vi försöka föreställa oss hur det skulle fungera, säger Lorenzo Davoli.

Tagit hjälp av bybor

För att utveckla konceptet har han tagit hjälp av invånare i byn Floda, utanför Botsmark.

– Det var en bybo som berättade för mig att de hade problem där, berättar han.

Han lät en kamera och en GPS följa med några paket, för att se hur olika logistikföretag levererade posten till Floda. Levererades de till dörren, eller till ett postombud? Han frågade också byborna hur deras vanor och behov ser ut, för att få till ett så bra system som möjligt.

Flera drönare i omlopp

Tanken är att ett antal drönare ska vara i omlopp i byarna, så att de kan byta av varandra när någon behöver laddas. Förhoppningen är att det i framtiden också kan bli ett sätt för företag att etablera sig på landsbygden, eftersom varor med hjälp av drönare enkelt kan levereras dit.

– Det kan vara små, lokala ostmakare, bryggerier, designers eller arkitekter, som inte vill hålla till i stan,  säger Lorenzo som är noggrann med att poängtera att det än så länge bara är ett experiment.

Ser inga tekniska hinder

Prototypen har hjälpt honom att utveckla produkten och fått honom att se vilka eventuella problem som kan uppstå, om den skulle lanseras. Än så länge kan han inte se några tekniska hinder – som att drönarna skulle störas av väder och vind.

– Jag är säker på att vi kan lösa det mesta tekniskt. Frågan är, vill folk ha det här? Det är det jag försöker lista ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.