Foto: TT

Få attacker mot EU-migranter leder till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Attackerna mot EU-migranter och deras boplatser ökar, enligt polisen och frivilligorganisationer.

Under det senaste året har många attacker skett mot EU-migranter och deras boplatser. Senast besköts två sovande migranter i Boden under torsdagen och i Umeå har ett av lägren utsatts för påträngande och störande aktiviteter under den senaste veckan. 

Men attackerna, som i flera fall misstänks ha rasistiska motiv, leder sällan till åtal, skriver Dagens Nyheter. Bland annat finns ingen fullständig kartläggning av brotten och mörkertalen bedöms vara stort.

EU-migranter i Västerbotten

”Svårt att bevisa”

Enligt tidningen så har endast två misstänkta lägerattacker av 14 anmälda lett till rättegång. Av de 25 grövsta attackerna mot EU-migranter, som anmälts till polisen sedan 2014, ledde bara fem till åtal.

Anmälningarna gäller mordbränder, missänkta fall av misshandel och våldsattacker mot sovande personer.

Enligt en kartläggning av tidningen Expo, som publicerades i juli, har minst 76 attacker skett mot tiggare de senaste 18 månaderna.

– Eftersom tiggare inte är en folkgrupp ses inte riktade attacker mot dem som hatbrott. Om det uttalade motivet för ett angrepp på tiggare är att de är exempelvis romer så är det en annan sak, men det är ofta väldigt svårt att bevisa, säger Andrea Hammar på polisens hatbrottsgrupp i Stockholm till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet