Bjurholmsborna väntar längst på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholmsborna kan få vänta nästan längst i Sverige om de ringer 112 och behöver en ambulans – det visar en sammanställning som SVT Nyheter gjort.

Mediantiden för en ambulans att nå den som akut behöver hjälp i Bjurholms kommun är 33 minuter från det att larmet nått 112. Det visar uppgifter från SKL:s öppna jämförelser mellan juni 2013 och maj 2014.

– Den får absolut inte bli längre, tycker till exempel Bjurholmsbon Lisbeth Eriksson.

– Ja det är ju alldeles för lång tid för vi vet ju att de viktigaste larmen vi har som till exempel hjärtstopp, traumapatienter, stroke och hjärtinfarkter; där är det av betydelse att ambulansen kommer så fort som möjligt, säger Ronny Friberg som är avdelningschef för ambulansverksamheten i Umeå, Robertsfors, Nordmaling och Vännäs.

Kommuner i botten

Sammanställningen visar att Västerbotten har flera kommuner som jämförelsevis ligger sämst till i landet när det gäller så kallad responstid för ambulans.

Robertsfors och Vilhelmina har en responstid på ungefär 25 minuter medan Norsjö och Nordmaling har ungefär 20 minuter och Vindeln drygt 21 minuter. Samtidigt har till exempel Umeå en responstid på drygt 11 minuter.

– Det man kan fundera över när man tittar på utryckningstider är ju också att man måste titta på andra lösningar för vi kan inte ha hur många ambulanser som helst, kommenterar Ronny Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.