Fick 400 volt i eluttagen

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal boende på Sandåkern i Umeå fick för hög spänning in i sina lägenheter. Volt-talet var så högt att all elektronisk utrustning slogs ut. Ingen risk för personskada, säger Umeå energi. De boende upplevde saken annorlunda.

De boende i två av de nybyggda bostadsrättshusen på Sandåkern i Umeå fick en otrevlig start på september när huset plötsligt matades med för hög spänning.

All elektronisk utrustning slogs ut vid tillfället, men enligt elnätets ägare Umeå Energi fanns ingen risk för personskada, eftersom huset är skyddat via jordning. De boende upplevde det hela annorlunda.

Peter Hansson och sambon Nina var hemma på lördagsförmiddagen när det hände. De hade tagit sovmorgon.

– Vi låg och sov men min sambo märkte att det blev en smäll, eller en poff, och sen luktade det bränt, säger Peter.

Tvingades bryta strömmen

Det var mest troligen adaptern till tv-boxen som small när spänningen blev för hög. Men det var inte bara den som pajade för paret.

– Frysen, diskmaskinen, telefonladdarna gick sönder och datorn har fått sig en smäll. Men det finns de som blev ännu värre drabbade, säger Peter Hansson.

– Vi hann inte tänka så mycket egentligen. Ordförande ringde på och berättade att de brutit strömmen till hela byggnaden.

Rykte i spishällar

Enligt bostadsrättsföreningens ordförande hade flera boende märkt hur det börjat ryka i spisens induktionshällar. Därför bröt man strömmen. Så här i efterhand har Peter tänkt:

– Det känns lite läskigt, man vet ju inte vad som kunnat hända. Det som känns mest är ju tanken på brandrisken. Det hade ju kunnat sluta riktigt illa om det börjat brinna.

Andra boende vittnar också om hur diskmaskiner, microvågsugnar, telefoner, med mera slagits ut. Men elbolaget vill inte byta ut alla sönderbrända apparater utan menar att det hela är en försäkringsfråga. Och en vecka efter att allt hände letas nu reservdelar över hela landet.

Okänt fel

Exakt hur hög spänning som gick ut i byggnaden är oklart, men det var betydligt mer än 230 volt. Peter Hansson har hört att det handlade om upp emot 400 volt. Hur den alltför höga spänningen kunde gå in i byggnaden är inte heller känt.

– Olyckligtvis så hände det. Det är så klart olyckligt för de som är drabbade, säger bolagets pressansvarige Johanna Mattsson.

Själva felet avhjälptes omgående, enligt henne. Men hur det kunde ske ska en utredningen visa.

– Det vi vet är att det uppstod ett fel i en anslutning till fastigheten som ledde till att det blev så här, säger Mattsson och fortsätter:

– Det som händer är att det blir ett överslag. Elektronisk utrustning tar skada eftersom det inte är byggt för att klara så hög spänning.

40-tal lägenheter drabbade

Ett 30- till 40-tal lägenheter ska ha drabbats av det plötsliga spänningspåslaget. Hur mycket elektronik som förstördes vet inte Umeå energi i dagsläget.

– Det kan jag inte svara på. I första hand måste man vända sig till sitt försäkringsbolag för att göra en skadeanmälan, säger Johanna Mattsson.

För Peter Hansson är det självklart att Umeå energi ska stå för kostnaderna.

– Vi har fått höra att vi ska ta kontakt med vårt försäkringsbolag. Vitvaror och sånt går på föreningens gemensamma bostadsrättsförsäkring, men jag hoppas att Umeå energi tar ansvar. De borde stå för alla skador.

– Det är ju deras fel, även om det var en olycka, säger han.

Är det inte ni som ska stå för kostnaderna?

– Vem som står för det kan jag inte svara på i dag, men vi har inte hyresgästerna som kunder utan bostadsrättsföreningen, säger Johanna Mattsson på Umeå energi.

– Fast det är klart att om vi orsakat felet vill vi göra rätt för oss. Men hur skadestånden utbetalas blir olika från fall till fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.