Här är Norrlands första rullande gårdsbutik

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands första mobila gårdsbutik för griskött har öppnats av Edgårdens grisfarm i Flarken. Nu söker de upp sina kunder istället för att låta kunderna komma till dem.

Anniqa E Nygård är stockholmaren som brinner för grisuppfödning och som har har bott i Rågsved och Vaxholm men som till slut landade som grisbonde med cirka 2000 grisar i Flarken utanför Robertsfors.

Hon går omkring i halmen, småpratar med suggorna och kliar dem på ryggen.

– Jag gillar verkligen mina grisar. Det är härliga djur, de är som oss människor ungefär. De snarkar när de sover, kan ha bruna eller blå ögon, de är bara jättehärliga, säger Anniqa E Nygård.

Ökad efterfrågan på lokalproducerat

Nu har hon startat Norrlands första rullande gårdsbutik för griskött.

– Jag vet att efterfrågan på att handla lokalt har ökat och då vill jag att det ska vara så enkelt som möjligt för konsumenterna. Genom att åka hem direkt till våra kunder kan vi garantera en bra kvalité. Mycket tack vare att vi styckar köttet hemma på vår gård och kör ut det i en obruten kylkedja direkt hem till konsumenterna, säger Anniqa E Nygård.

Endast sex grisproducenter kvar

Lönsamheten för grisgårdarna har länge varit vikande och idag finns endast sex grisproducenter kvar i Västerbotten – i Kåge, Burträsk, Flarken och i Spöland.

Anniqa som driver grisgården med sin man menar att man måste hitta nya vägar för att grisbönderna ska överleva.

– Man ska värdera det man äter. Vi har inte startat den mobila gårdsbutiken för att folk ska äta mera kött utan vi gör det för att vi vill att människor ska äta bra kött, rätt sorts kött.

Kunderna kan få info om köttet

Genom att själva förädla den slaktade grisen och sälja direkt till kunderna tror de att lönsamheten ska bli bättre och att intresset för griskött ska öka.

– När vi kommer med köttet får kunderna ställa sina frågor om hur grisen har haft det och hur man ska tillaga de olika styckade delarna och så vidare. Det blir en helt annan direkthet och närhet till den du handlar av.

Och du kan svara på alla frågorna?

– Ja det hoppas jag. Jag har varit grisbonde under de senaste 30 åren så det vore väl konstigt om jag inte kunde svara på frågorna, skrattar Anniqa E Nygård innan hon stänger dörren på sin rosa grisbil och kör iväg längs Flarkenvägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.