Foto: Magnus Forsgren.

Här hindrar vattennivån sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i Överuman är låg – och byborna likaså. Den påverkar fisket negativt för ortsbefolkningen och turisterna och nu vill de ha sommar.

Bilderna från fjällen i Överuman, Storuman kommun, talar sitt tydliga språk. Båthusen ligger långt ifrån vattnet och det ställer till problem.

– Det en rejäl promenad från bryggan för att ta sig ut i vattnet. Många har inte ens möjlighet att få ut sina båtar, säger Magnus Forsgren som bor i området.

”Börjar bli less”

Enligt Forsgren är den låga vattennivån ett återkommande problem, ”det blir värre och värre för varje år”,  och har fisket har påverkats negativt.

– Efter Klippen är det överfullt med vatten i magasinen, men det ser ut att dröja länge innan vi får normala nivåer i Överuman och Bredviken, säger han som har tröttnat ordentligt:

– Vi börjar bli less på att vänta halva sommaren för att få njuta av naturen.

Sen snösmältning

SVT:s meteorolog tror att de låga nivåerna beror på en sen snösmältning.

– Det är mer snö i fjällkedjan än i vanliga fall och förmodligen har vattnet inte hunnit rinna ner, Joel Mellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.