Foto: Håkan Lyktberg/SVT

Här kommer Kulturhusfestivalen att hållas

Uppdaterad
Publicerad

När Kulturhusfestivalen arrangeras för andra året i rad kan det bli fråga om en utomhusfestival.

Att festivalen skulle anordnas i år igen var klart sedan tidigare, men under onsdagen kom så beskedet om platsen för eventet. Det blir vid de gamla lokstallarna, skriver föreningen Umeå Kulturhus i ett pressmeddelande. Utomhus, det vill säga.

Inväntar bygglov

Efter förra året bildades föreningen Umeå Kulturhus för att teckna ett hyreskontrakt för lokstallarna, men kommunen kräver att de söker bygglov för att använda lokalerna. Bygglovsprocessen pågår fortfarande, skriver föreningen. Därför kan inte lokstallens lokaler utnyttjas för att hålla festivalen inomhus.

– Det är synd att byråkratin har dragit ut på tiden. Som det ser ut i dag är det oklart om vi kan använda lokalerna till festivalen. Vi planerar i stället en utomhusfestival, runt omkring vårt kulturhus, säger Viktoria Ottosson.

Grannar ska säga sitt

Tobias Andersson, kontaktperson för Umeå Kulturhus, säger till SVT Nyheter att kommunen nu har skickat ut frågan till boende i närområdet kring lokstallet för att de ska få säga sin åsikt innan något beslut tas om bygglov.

– Men vi har haft en dialog med de närmsta grannarna som varit positiva från första början. Vi bjöd in dem för att se vad vi gjorde där förra året, många påpekade att det var roligt att stället lever upp, säger Tobias Andersson.

”Går lite för långsamt”

Det är ännu oklart när ett slutgiltigt besked tas. Det bygglov som föreningen har sökt i nuläget är endast för den intilliggande kontorsbyggnaden och inte för lokstallet i sig, med förhoppningen om att de ska gå snabbare att söka bygglov även för lokstallen senare.

Tror du att ni kommer att kunna vara inomhos överhuvudtaget i år?

– Jag tror tyvärr inte det. Det går lite för långsamt. Om vi får bygglovet måste vi göra vissa åtgärder som tar tid, och just nu har vi ingen budget för det riktigt då vi gör allt ur egna händer, säger Tobias Andersson.

I och med att det blir utomhus kommer festivalen inte hålla på så sent på kvällen, och de har ökat antalet dagar från två till tre.

– Den sista högljudda akten blir vid åtta, vi vill inte störa garnnarna, säger Tobias Andersson.

Umeå Kulturhus bjuder likt förra året in alla som vill att vara med och bestämma festivalens innehåll. Årets festival kommer att pågå 28-30 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.