Foto: SVT

Hedersomnämnande till SVT-reporter

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västerbottens reporter Patrik Samuelsson fick ett hedersomnämnande när SVT:s nyinstiftade Sverigepris presenterades.

Under onsdagen delades Sverigepriset ut för första gången. SVT Nyheter Västerbottens reporter Patrik Samuelsson fick ett hedersomnämnande för sitt arbete inom videojournalist-klassen och journalistik med mobilen. Kategorin hade över 40 nominerade.

– Det känns jätteroligt, särskilt när samtliga reportage är gjorda med mobil teknik, säger Patrik Samuelsson.  

Leker med bildvinklar

Det är Patriks jobb om nattågens minskande i Norrland, om bristen på laddstationer för elbilar i de två nordligaste länen och om kulturtanten Yvonne Fälldin som gick på presskonferens om Skellefteås blivande kulturhus som nu hyllas av Sverigeprisets jury.

– När man filmar med mobiltelefon kan man leka mer med bildvinklar och jobba på ett annorlunda sätt. I ett av inslagen genomförde jag en intervju under en pågående presskonferens, något som inte är lika enkelt med vanlig kamera, säger Patrik Samuelsson.

Utbildar över hela Sverige

Patrik Samuelsson har jobbat många år som videojournalist på SVT Nyheter. Han har även utbildat reportrar över hela landet.  

Vilket är ditt bästa tips för dem som vill börja filma med mobilen?

– Kom ihåg att putsa linsen och filma horisontellt. Och glöm inte att behandla mobilen på ett professionellt sätt.

JURYNS MOTIVERING:

”Starkt bildberättande genomfört på ett modigt och nytänkande sätt med den nya tekniken. Stort mervärde i mojo-vj rollen.  Inslag som hade kunnat bli torra och tråkiga lyfts till nya nivåer av kreativt tänk med högbildkvalitet.”

Sverigepriset är SVT:s interna tävling där vinnarna och hedersomnämningarna är med och tävlar i Prix Circom, en stor internationell tävling för Public Service-bolag i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.