Foto: TT.

Hjälp forskare med vårtecken

Uppdaterad
Publicerad

Vårens ankomst är mer än bara björkens första musöron och solgassande vitsippor i Skåne.

Genom att samla in vårtecken från hela Sverige ska forskare undersöka hur den efterlängtade årstiden har förändrats på hundra år.

– Den här sälgen har redan blommat över, upplyser Kjell Bolmgren när han visar runt bland vårtecknen på Hundudden i Stockholm.

Som samordnare för Svenska fenologinätverket är han en av personerna som, tillsammans med Svenska botaniska föreningen, ligger bakom projektet ”Vårkollen”. Där uppmanas allmänheten att under Valborgshelgen rapportera in vårtecken runt om i landet – från sydkusten till nordligaste Lappland.

– Det är lätt att vi bara fokuserar på de första vårtecknen i Skåne, men vi glömmer bort att våren är så mycket mer. Framförallt hur det ser ut i hela landet, säger han.

Tussilago i Norrland

I projektet har björk, blåsippa, hägg, sälg, tussilago och vitsippa valts ut att hålla ögonen på, just för att de finns i större delar av Sverige.

– De allra tidigaste tussilagorna börjar nu vandra norrut i Norrland, samtidigt som björkarna och häggen får löv i landets södra delar. Man brukar säga att vårtecknen tar sig tio mil norrut på en halv vecka, beroende på art, så det skiljer upp till två månader mellan norr och söder, berättar Kjell Bolmgren.

Har förändrats

Tanken är att kartläggningen ska bli en tradition som återkommer vid samma tidpunkt varje år. Då kan forskare på ett tydligt sätt se hur klimatförändringar påverkar våren i Sverige.

– Ett nätverk av observatörer började rapportera in tusentals vårtecken för hundra år sedan. Deras observationer kan jämföras med hur det ser ut i dag, och visa hur våren har förändrats, säger han.

– Då började till exempel Stockholms vitsippor blomma strax innan Valborgshelgen, men i år har de redan blommat i flera veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.