Åseles hockeylag består av ”hemfolk”. Här trion Björn Persson, Emil Isaksson och poängkungen Andreas Nordin. Foto: Privat.

Hockeyn glöder i Åsele

Publicerad

Hockeypulsen är hög i Åsele. För första gången på åratal har laget chansen att vinna en serie – och nu väntar ett kokhett derby mot antagonisten Vilhelmina.

Det var länge sedan hockeyherrarna i Åsele IK stod som seriesegrare, runt 40 år sedan enligt materialförvaltaren Stefan Gärdlund. Men den här säsongen har laget chansen att spela hem division III Västerbotten och det vågade nog ingen tro efter premiären i oktober.

– Vi förlorade mot Vännäs och hade inte riktigt kommit i skridskorna. Men sen har det gått bättre, säger Gärdlund.

Öser in mål

Bättre är en underdrift. Laget har nio raka segrar och med två omgångar kvar har man allt i egna händer. Vännäs är visserligen bara tre poäng bakom, och har dessutom en match mindre spelad, men Åsele sitter på triumf.

Anförda av Andreas Nordin, 31 poäng på 10 matcher, har laget öst in 100 kassar under säsongen och har 26 plusmål att gå på i slutspurten.

– Målskyttet har verkligen lossnat och det är kul att Nordin missat målvakten lite mer än vanligt, säger Gärdlund.

Derby mot Vilhelmina

I lördags besegrades Norsjö med hela 19–2 men imorgon, fredag, väntas det bli tuffare. Rivalen Vilhelmina gästar Åsele ishall och Gärdlund höjer ett varningens finger.

– Vi har haft tufft mot dom förut. Sen är det ett klassiskt möte med derbykänsla så vi kommer att få jobba hårt för poängen, säger han och tror att hallen fylls trots att matchen direktsänds på Live Arena:

– Det brukar vara bra tryck och eftersom Vilhelmina är så nära brukar det komma extra mycket publik.

”Bara vi själva som kan sabba det”

Besegras grannarna ser allt ut att avgöras i sista omgången. Åsele tar sig an Arvidsjaur den 20 februari, och den första seriesegern på decennier hägrar.

– Tankarna på serievinst går inte att dölja längre. Men det är bara vi själva som kan sabba det – och det tänker vi inte göra, säger Stefan Gärdlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.