Höll offret i sina armar

Uppdaterad
Publicerad

Vid rättegångens andra dag berättade den mördade 29-åriga Lyckselekvinnans bästa kompis gråtande om hur han höll kvinnan och hur hon dog i hans armar.

– Det var fruktansvärt, jag hann bara säga ”Hej då fina söta bästa vän” innan hon tog sitt sista andetag, berättar vittnet.

Inför rätten ger vännen en tydlig bild av sista timmen innan mordet begicks. Han går tillsammans med offret och några till, och de träffar den misstänkte mördaren med hans kompisar.

Journalistmordet i Lycksele

För att skydda sin vän, den 29-åriga kvinnan, tar han sig an den misstänkte mördaren och går tillsammans med honom genom stan.

– Han berättar att han mår dåligt. Han kallar henne för en slyna och säger att han skulle vilja skada sin före detta sambo och att han skulle må bra av det, berättar vittnet.

Drar fram kniv

När vittnet vill gå hem drar plötsligt den misstänkte mördaren fram en kniv, och hotar honom indirekt. Men han lugnar ner sig, ber om ursäkt och får en kram innan de skiljs.

Enligt utredningen ska den misstänkte mördaren ha gått raka vägen mot den 29-åriga kvinnans bostad.

– Då ringde hon och jag varnade för att den misstänkte har en kniv. Hon tog inte så hårt på det men sen hör jag det ringer på dörren i lägenheten. Jag väntar i telefonen när jag plötsligt hör ett skrik och samtalet bryts.

Fasansfull syn

Då började vittnet springa till den 29-åriga kvinnans bostad och där möts han av en fasansfull syn.

– Hon satt i sängen vid fotänden och det var blod över halva rummet, jag ser att hon är stucken i halsen, hon försöker att ta ett andetag.

Rösten brister för vittnet, han gråter öppet, offrets föräldrar och syskon gråter också och alla i rättssalen blir märkbart berörda av berättelsen.

– Jag lägger fingrarna och handen mot sticksåret på halsen och försöker stoppa blodflödet men det går inte. Jag ser att hon försöker ta ännu ett andetag.

Sista andetaget

Den misstänkte mördaren, som efter att ha blivit nerslagen av en inrusande granne låg utslagen på golvet, börjar vakna upp och undrar vad han gör där.

– Grannen skrek att ”du har stuckit henne” och var mycket upprörd och ville ge sig på honom igen men jag sa åt honom att lugna sig trots den mycket upprörda situationen.

Den 29-åriga kvinnan tar sitt sista andetag.

Fortsatt gråtandes och med mycket sorg i rösten avslutar han sin redogörelse.

– Jag hann bara säga ”Farväl min fina söta bästa vän” innan hon dör i mina armar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Lycksele

Mer i ämnet