– Efter de jaktolyckor som hänt i länet så blev vi rejält skakade, säger Lisa Jacobsson. Foto: SVT/Privat.

Jagade fågel – sköt mitt bland älgjägare

Uppdaterad
Publicerad

Ett älgjaktlag i Strömsund, Storuman kommun, överraskades av en fågeljägare som jagade i området utan förvarning. Fågeljägaren hade hund och sköt också två skott i närheten av en passkytt.

Händelsen inträffade under söndagen och det polisanmäldes omedelbart. Älgjaktlaget jagar inom Tärna Stensele allmänning nordväst om Storuman.

– Vi ser ytterst allvarligt på det här, framförallt ur säkerhetssynpunkt men också då vi misstänker att det handlar om ren tjuvjakt, säger Lisa Jacobsson som är jaktledare.

Skott avlossades plötsligt

En av jägarna i älgjaktlaget satt på pass då han fick syn på både fågelhunden och fågeljägaren som gick förbi på cirka hundra meters håll utan att ta notis om älgjägaren. Plötsligt avlossade fågeljägaren två skott. Lite senare sköt han ytterligare två skott.

Rejält skakade

Det är ovanligt att småviltjägare får tillstånd att jaga på samma marker som det samtidigt pågår älgjakt.

– Efter de jaktolyckor som hänt i länet så blev vi rejält skakade när en annan jägare dyker upp mitt framför våra passkyttar. Vi sätter säkerheten främst när vi jagar och sådant här får absolut inte ske, säger Lisa Jacobsson.

Utreder jaktbrott

En norskregistrerad bil syntes i området och polisen fick kontakt med anhöriga till de norska jägarna.

– De anhöriga kunde bekräfta att det var tre norska jägare som jagade i ett angränsande område och att de troligen hade förvillat sig in på det aktuella området där älgjakt pågick. Men vi vet ännu inte om det var en medveten handling och vi utreder just nu om vi kan styrka jaktbrott, säger Dan Andersson som är vakthavande polisbefäl hos Umeåpolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.