Foto: Jon Willén / TT

Jonas Rastad avgår i förtid i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta landstingsdirektören i Västerbotten hoppar av sitt toppjobb som regiondirektör för Region Skåne.

– Vi har kommit till en gemensam överenskommelse som innebär att Jonas Rastad frånträder sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne. Jag vill tacka Jonas Rastad för det arbete han har lagt ner för Region Skåne och jag önskar honom lycka till, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Skåne i ett pressmeddelande.

Kontroversiell i Skåne och i Västerbotten

Jonas Rastad var tidigare landstingsdirektör i Västerbotten och fick lämna även den tjänsten i förtid. Hans styre i länet kantades av flera kontroverser. Bland annat införde han fotoförbud för alla medier i landstingets lokaler, något som resulterade i flera JO-anmälningar.

Även i Skåne har det stormat en hel del runt Rastad. Sydsvenskan skriver att han där kritiserats bland annat för att två nytillsatta toppchefer hade personliga kopplingar till honom, och för att han betett sig oförskämt och hotfullt mot medarbetare. Enligt Sydsvenskan får Rastad 12 månadslöner, drygt två och en halv miljon kronor, när han nu slutar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.