Kjell-Rune överlevde gruvbranden

Uppdaterad
Publicerad

Det var Kjell-Rune Lundberg från Hornträsk som satt instängd i fem timmar i samband med branden i Kristinebergsgruvan i går. Det uppger ansvariga informatörer vid Boliden.

-Det var tur att det var en sån rutinerad person som Kjell Rune, annars hade han inte klarat sig, säger en god vän som Västerbottensnytt talat med.

Kjell-Rune satt i en borrigg när han kände hur marken satte sig. Marken satte sig när explosionen skedde i kompressorn.

– Röken, kompakt, tjock rök, bara vällde in och han förstod att det bara var att kasta sig ner på golvet i riggen för att komma åt mesta möjliga syre, berättar hans vän.

Berättar för arbetskamraterna

På något sätt lyckades Kjell-Rune få luft via borriggen genom att starta den med jämna mellanrum.

Under måndagen är Kjell-Rune Lundberg på plats i gruvan och berättar sin historia för sina arbetskamrater.  Det blev mycket dramatiskt för honom när kommunikationsradion dessutom slutade fungera.

Analyserar branden

Både kommunikationschefen och säkerhetschefen inom Boliden har suttit i möte under måndagen för att få förstahandsinformation från de som var i gruvan. Detta ska hjälpa företaget för att kunna få klarhet i vad som hände.

Västerbottensnytt träffade flera av de gruvarbetare som var i gruvan under branden.

– De är tysta och dämpade och säger det är viktigt att få höra Kjell-Runes historia, berättar Berno Jonsson, Västerbottensnytts reporter, på plats vid gruvan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.