Foto: SVT

Kräver bättring kring elevboende

Uppdaterad
Publicerad

Elevboendet på Liljaskolan i Vännäs har fått hård kritik sedan SVT Nyheter Västerbotten förra veckan avslöjade en vidrig levnadsmiljö där eleverna bor. Nu måste det bli bättre anser många.

Det är Liljaskolans elevråd som kräver bättring av Liljaskolan.

Förra veckan kunde SVT Nyheter Västerbotten avslöja avskyvärda omständigheter i ett av husens källare. Här ska någon ha bott i stank av avföring urin och spyor, ingen vet ännu vem, eller om nån i praktiken levt där.

Oavsett vilket, kände inte Liljaskolan till omständigheterna i källarrummet, trots att rektor avhyst en elev från källaren så sent om i mars.

Måste bli lugnare

En elev som deltar i elevrådets arbete säger till SVT Västerbotten att man måste kunna känna sig trygg på skolan. Det måste städas och det måste bli lugnare.

– Det som nu varit problem är att dom som bor på elevboendet inte har en person att kontakta. Det är först och främst det vi riktar oss mot, säger elevrådets ordförande Emma Björklund.

Inget stöd

I praktiken finns inget vuxenstöd till barnen mellan 16 och 19 utanför skoltid.

– Vi har ju våran hyresvärd på skolan, men det är inget ansvar att komma och titta till oss, säger Enzo Toldo.

Åtgärdsprogram

På onsdagseftermiddagen hölls ett möte mellan samtliga elever som bor på elevboendet, fastighetsägaren och skolledningen på Liljaskolan. Skolan lovar nu att avsätta resurser för att det ska finnas vuxna som kan ta ansvar för elevernas boende.

– Vi har tillsammans med eleverna tagit fram ett åtgärdsprogram. Bland annat så kommer vi snarast att utse en personal som blir en kontaktperson för eleverna och deras boende. Skolledningen kommer även att en gång per månad träffa elevrepresentaner för att diskutera och följa upp frågor runt boendemiljön, säger Roland Samuelsson informationsansvarig vid Liljaskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.