Foto: SVT

Många missnöjda med bostadsläget

Uppdaterad
Publicerad

Nära åtta av tio västerbottningar är missnöjda med bostadssituationen i landet.

Det visar en undersökning från SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Bostadsbristen är en av Sveriges hetaste samhällsfrågor. I en ny undersökning från SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, står det klart att över hälften av landets invånare är missnöjda över boendesituationen i Sverige. Mest missnöjda är befolkningen i Norrbotten, Gotland och Stockholm.

– Enligt Boverket behöver vi bygga över en halv miljon bostäder i Sverige under perioden 2012 till och med 2025. För att klara det måste vi öka takten och bygga mer effektivt, säger Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen SABO och fortsätter:

– De kommuner i Västerbotten som har allmännyttiga bostadsföretag har goda förutsättningar att bidra till en sådan utveckling, bland annat genom att bygga SABOs prispressade Kombohus.

Undersökningen visar också att nästan sju av tio länsbor anser att tillgången på bostäder i länet fungerar dåligt. Nästan hälften av alla tillfrågade anser att de själva påverkas av bostadsbristen i sin kommun, att det bör byggas mer i det egna bostadsområdet och att det kommer att bli svårare att få tag på boende inom en femårsperiod.

Undersökningen genomfördes under oktober/november 2015 bland 2 320 personer boende i Sverige, av undersökningsföretaget Norstat. 100 respondenter är bosatta i Västerbottens län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.