Foto: SVT

Larmar om brevbärarnas arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Brevbärarnas utdelningsområden blir allt större, arbetstiden har förskjutits och handeln på internet har medfört allt fler tyngre försändelser. Nu larmar facket om för få fastanställda och dålig arbetsmiljö.

Dennis Larsson har i många år försett Umeåborna med brev, räkningar och annat. Han märker av en tydlig förändring av arbetsbördan.

– I början på 70-talet hade en brevbärare i genomsnitt 400 hushåll och idag börjar vi närma oss 1000 hushåll. Och nu börjar vi också se att folk slutar vilket var väldigt ovanligt förut, säger Dennis Larsson, brevbärare i Umeå.

”Gråtfärdiga”

I ett uttalande från Posten SEKOs styrelse skriver fackförbundet om alltmer missnöjda kunder, för hård psykisk och fysisk arbetsbelastning och alltför många visstidsanställningar och man vädjar till arbetsgivaren att lägga undan prestigen och lyssna på personalen.

– Vi har haft medlemmar som är gråtfärdiga när de har rullat ut. De har känt uppgivenhet. Övertid ständigt, varje dag, berättar Tomas Boström, Seko Post Västerbotten.

Jobbar på lösningar

Enligt regionchefen på Postnord Sverige, Pär Lindberg, är det många medarbetare som trivs i företaget och många som tycker att det är en bra arbetsmiljö, men:

– Det finns vissa miljöer där vi har en utmanande situation, säger han.

– Där jobbar vi väldigt intensivt med fastighetsägare för att lösa det med fastighetsboxar, lådsamlingar för att vi ska få en bättre arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.