Foto: TT

Lurade Försäkringskassan på över 750.000

Uppdaterad
Publicerad

En man i Västerbottens inland anses ha lurat Försäkringskassan under sex år då han fått full sjukersättning samtidigt som han drivit ett eget företag. Han ska nu återbetala över 750 000 kronor.

Mannen fick rätt till sjukersättning för omkring 15 år sedan. En medicinskt underlag hade då visat att sjukdomsbesvären orsakade ”varaktig helt nedsatt arbetsförmåga.”

Men flera år senare framkom att han ändå hade ett företag parallellt med att sjukersättningen betalades ut under sex år, utan att ha anmält sin arbetsförmåga till Försäkringskassan.

Grovt bidragsbrott

Ärendet har krävt flera år av rättsprocesser i bland annat Länsrätten. Mannen har också överklagat till Kammarrätten och Regeringsrätten utan att prövningstillstånd beviljades.

Han dömdes 2008 av Umeå tingsrätt för grovt bidragsbrott för att ha vilselett företrädare för Försäkringskassan i Umeå att utbetala hel sjukersättning.

Nekar till brott

Mannen har själv hävdat att han var sjuk under perioden och att han inte arbetat. Han har också hävdat att uppgifterna om de utbetalade beloppen är felaktiga – att han fick knappt hälften av det yrkade beloppet i sjukersättning.

Han döms nu, drygt 10 år efter att det hela uppdagades, till att återbetala över 750 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.