De håvar in miljoner på de höga priserna

Uppdaterad
Publicerad

Av alla villor och fritidshus som såldes i Umeå kommun förra året gick cirka 40 miljoner kronor till de olika mäklarfirmorna. Arvodet skiftar och som kund finns det risk att man kan förlora tiotusentaltals kronor om man inte ser upp.

Från april månad i fjol till april nu i år såldes det villor och fritidshus i Umeå kommun via mäklare för 1,6 miljarder kronor enligt färska siffror från Mäklarstatistik, som grundar sina siffror på inskrivningsmyndigheten.

Bostadsrätter är inte inräknade. Arvodet ligger på omkring 2,5 procent på försäljningsvärdet. Det innebär att de 12 mäklarfirmorna som finns registrerade i Umeå får dela på drygt 40 miljoner kronor lågt räknat.

– Det är fantastiskt kul. Vi har haft en period i många år med en stor tillväxtfas i Umeå, säger Jens Kågström som är styrelseledamot i Mäklarsamfundet.

Vinner mest på stegmodellen

Vid försäljning är det vanligaste ett fast pris eller en rak procentsats på köpeskillingen och så finns stegmodellen – viss mäklarersättning till x antal kronor och därutöver en högre procentsats.

Det är där det kan förekomma låga lockpriser för att mäklaren ska kunna trissa upp priset och själv tjäna mer pengar. Kunden som anlitat mäklaren däremot kan vara tvungen att betala tiotusentals kronor extra jämfört med ett fast pris från början.

– Visst finns det en tanke med det. Men det viktiga i dialogen är att man är tydlig mot säljaren om vad som ingår i tjänsten och vad man ska ha betalt för tjänsten. Då har man inte den problematiken, säger Kågström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.