Äldre man skickades hem med hjärninfarkt

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man åkte in akut då hemtjänstpersonal misstänkte stroke. På sjukhuset hittar man inga symptom och mannen skickas hem. Senare åkte han in akut med en hjärninfarkt. Tio dagar senare avled mannen.

Den äldre mannen hade en diger sjukdomsbild bakom sig. Han hade haft en stroke, opererats i aortaklaffen och gick på blodförtunnande medicin. Han hade också problem att tömma blåsan och behandlades för en urinvägsinfektion.

Personal misstänker stroke

En dag upptäckte personal inom hemtjänsten att mannen var sned i ena mungipan. Dom misstänker stroke och ringer efter ambulans som kör mannen till akuten.

På sjukhuset hittat personal inga nya symptom och mannen skickas hem. På kvällen blir mannen sämre. Han tappar känseln på ena sidan av kroppen och skickas till sjukhus på nytt.

Mannen avled

Dagen därpå konstateras att mannen fått en hjärninfarkt. Han avleder efter tio dagar. Detta enligt ett pressmeddelande från landstinget i Västerbotten.

Landstinget har anmält händelsen enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.