Foto: SVT.

Tre män åtalas för mord – offer slogs och torterades i två nätter

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misshandlades till döds i omgångar. Han slogs med en kofot och knuffades nedför en trappa. Hans funktionshindrade sambo misshandlades och en våldtäkt begicks under vapenhot. Nu åtalas tre män för det brutala mordet.

Det var i november 2014 som en 56-årig man mördades i sitt hem i Rönnäs utanför Vilhelmina i Västerbotten.

Tre män, 36, 42 och 56 år gamla, har suttit häktade sedan dess. Nu åtalas dom för mord i första hand.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Två av de häktade är även åtalade för grov våldtäkt. Åtalet avser även andra åtalspunkter som har samband med händelsen, enligt ett pressmeddelande från Lycksele tingsrätt.

Enligt åtalet har männen misshandlat den 56-åriga mannen till döds. Först gav dom sig på honom med slag och sparkar natten mot den 20 november.

Misshandlades i två dygn

Männen ska ha lämnat huset efter den första misshandeln, och två av dem återvände kvällen därpå. Då fortsatte de två av männen misshandeln. Offret slogs bland annat med en kofot och knuffades nerför en trappa. Enligt åtalet har mannen utsatts för ett synnerligt lidande. Han fick flera krosskador på huvudet och kroppen.

De tre männen åtalas även för grov misshandel eller medhjälp till grov misshandel. Även kvinnan som bodde i huset misshandlades natten mot den 20 november. Männen slog henne och misshandeln anses som rå eftersom kvinnan är rörelsehindrad och därmed inte kunde försvara sig.

Natten därpå ska två av männen ha våldtagit en kvinna under vapenhot. Enligt beskrivningen ska männen ha slitit ner henne på golvet och dragit av henne kläderna. En av männen ska ha riktat ett vapen mot kvinnan under övergreppet.

Ingen närmare relation

Enligt åklagare Stina Westman, har de tre mordåtalade männen gjort vissa medgivanden. Det handlar om att de varit på platsen, och begått våldshandlingar. Ingen har medgivit att de skulle ha begått mord.

En av de åtalade var inte med vid det senare tillfället då offret misshandlades, men åklagaren anser att redan den första misshandeln var så allvarlig att det handlade om dödligt våld. Av det skälet åtalas också den mannen för mord. Enligt åklagaren ska ingen av männen ha haft någon närmare relation till offret.

De tre häktade männen har genomgått en sinnesutredning och undersökningen visade att två av dem kan ha varit allvarligt psykiskt störda vid gärningen.

Ynglingar åtalas också

Två pojkar, 15 och 17 år gamla, åtalas för vapenbrott. 15-åringen misstänks för skyddande av brottsling och 17-åringen åtalas även för stöld. 15-åringen ska på uppmaning av en av de mordåtalade männen ha kastat ett vapen i en sjö. Vapnet ska ha stulits från mordoffret.

Med hänsyn till att tre av de åtalade sitter häktade i Umeå kommer Lycksele tingsrätt att hålla rättegången i Umeå tingsrätts lokaler. Rättegången beräknas pågå i sju till åtta dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Mer i ämnet