Foto: Jimmy Westlake/Nasa

Chans till meteorregn och stjärnfall

Uppdaterad
Publicerad

I natt och under några nätter framöver kommer flera stjärnfall att synas för den som stannar uppe sent.

Perseiderna är en lång kometsvans som jorden passerar varje år i sin omloppsbana kring solen. Mestadels är det is och stenkorn som brinner upp i atmosfären men det går också att hitta spår av livets byggstenar.

Bäst chans efter midnatt

Störst chans att se meteoritskurarna är det efter midnatt när det är riktigt mörkt, även vädret spelar stor roll och bäst syns de under molnfritt väder.  Kometerna som kretsar i en vid elips kring solen lämnar skräp efter sig och det är när det skräpet faller ner genom jordens atmosfär som stjärnfallen blir synliga.

– Dom kommer ju från en komet som är ganska väldokumenterad, bland annat så innehåller kometer aminosyror som är en av byggstenarna för liv. Det innebär att byggstenarna för liv finns överallt i universum i vintergatan och kring vår egen sol så det kan vara så att det är rätt vanligt med liv i universum i någon form, säger Marianne Eik på Umevatoriet i Umeå.

Liten risk att få eldklot i huvudet

En av de vanligaste frågorna allmänheten ställer till henne är ifall det finns någon risk att träffas av meteoriter. Men Eik kan ge lugnande svar.

– En del personer blir lite oroliga att någonting ska slå ner i huvudet på dem, men det behöver man inte vara. Det mesta som kommer in är små damkorn bara som brinner upp i atmosfären. Det kan komma lite större grejer som syns som brinnande eldklot, men risken att det ska träffa någon är oerhört liten, säger Eik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.