Musik och teknik förenas

Uppdaterad
Publicerad

29-31 maj är det dags för Music Tech Fest. Under tre dagar kommer musik och teknik att mötas på Konstnärligt Campus i Umeå.

Några av deltagarna är musiker, några är tekniker, en del är både musiker och tekniker. Instrumenten de tillverkar och spelar på har namn som Alpha-Sphere, Concertronica och Quirk-Guitar.

Tanken är att vem som helst ska kunna spela. Det finns inga rätt eller fel. Alla kan frambringa njutbara ljud (läs: musik).

– Ett instrument – en saxofon – är en teknisk innovation, men det glömmer vi bort och tar för givet. Allt som uppfinns inom det här området är ett stycke teknologi som gör det möjligt för musiker att uttrycka sig, säger Michela Magas.

Bosatte sig i Norrmjöle

Michela Magas är Music Tech Fest:s grundare och Andrew Dubber är festivalens regissör. Efter att ha arrangerat festivalen i London, Paris, Berlin och Boston blev paret så imponerade av den teknik och musikkultur som fanns i Umeå så de köpte ett hus i Norrmjöle och flyttade hit permanent.

Och just nu håller de som bäst på att förbereda den internationella Music Tech Festivalen.

Över 60 deltagare kommer att samlas i och utanför Sliperiet på konstnärligt Campus. Artister, hackare, bloggare, akademiker och näringsliv. Men också besökare förstås. Festivalen är gratis och just publikens deltagande är centralt.

– Vem som helst kan plocka upp ett stycke teknologi och skapa trevliga ljud och ägna sig åt musik. Jag gillar idén att fler människor har tillgång till möjligheten att göra och delta i musik, säger Andrew Dubber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.