Ja till rivning av gamla lasarettet

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsnämnden i Umeå beslutade på onsdagen att ställa sig bakom planerna på att riva de gamla laserettbyggnaderna vid Umeå universitetssjukhus.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet ställde sig bakom landstingets rivningsansökan. Kristdemokraterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Centern reserverade sig mot beslutet. Voteringen slutade 6-5.

Trots stora protester, har landstinget beslutat att byggnaden ska rivas för att ge plats åt nya lokaler för psykiatrin. Det gamla lasarettet bedöms ha ett stort kulturhistoriskt värde.

– Det vi hade att ta ställning till var två starka allmänna intressen. Det ena var att bevara en gammal byggnad med stort bevarandevärde, det andra att låta landstinget bebygga just den här platsen med ett psykiatrihus. Det blir hus mot människor, och människor går före. Jag anser att det här kommer att ge mycket bra möjligheter att integrera psykiatrisk sjukvård med annan sjukvård, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

– De argumenten landstinget framfört håller inte. Att de vill ha ett psykiatrihus nära akuten, ligga på områdets framsida och ha närhet till parken, räcker inte. De måste ha bättre argument än så för att riva ett kulturhistoriskt värdefullt hus, säger Mattias Sehlstedt (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.