Foto: TT

Nu kommer hösten – eller?

Uppdaterad
Publicerad

Hejdå sommaren! På tisdag kommer hösten, åtminstone om man ska gå efter kalendern. Men i stora delar av Sverige brukar det dröja ett tag till.

Ser man till statistik från tidigare år så får Malmöborna vänta ända till den 12 oktober innan hösten kommer, medan Kiruna har höst redan 16 augusti.

– Det är inre norra Norrland och egentligen hela fjällkedjan som normalt sett har höst den första september. Men det vet vi egentligen inte förrän efter den femte september hur det blir i år, eftersom det ska vara hösttemperaturer fem dagar i sträck, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Under tio grader ska termometern visa för att det ska räknas som hösttemperatur. Först ut att få höst i år, redan i mitten av augusti, var Tarfala vid Kebnekaise i Norrbottens län. Faktum är att dit kom inte ens sommaren, det gick direkt från vår till höst temperaturmässigt.

Det kan dock vara så att vädret har koll på kalendern i år, för det ser ut som att det är kyligare väder på väg.

– Till och med tisdag ser det ut att vara ett väderläge ganska likt det vi har nu, med skapligt soligt väder. Sen under tisdagen så är det någon typ av omslag på gång, där det blir lite mer nordliga vindar och kallare luft.

– Men vad det innebär för medeltemperaturerna är svårt att säga nu, säger Emil Björck.

Då blir det höst

Höst blir det när dygnsmedeltemperaturen varit under 10 grader fem dagar i följd. Hösten kan dock inte börja före den 1 augusti. Enligt kalenderdefinitionen är det höst under september, oktober och november månad.

Sett till väderstatistik mellan åren 1961 och 1990 är genomsnittliga startdatumen för hösten dessa:

Kiruna: 16 augusti

Östersund: 5 september

Stockholm: 29 september

Malmö: 12 oktober

Källa: SMHI (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.