Göran Marby, Generaldirektör på PTS. Mobilmast vid Kebnekajse fjällstation. Foto: TT

Nya mobilfrekvenser tar bort fläckar

Uppdaterad
Publicerad

Frekvenserna i det eftertraktade 700-MHz-bandet kommer att ge miljarder till statskassan när de auktioneras ut i slutet av nästa år. Statliga Post- och telestyrelsen (PTS) vill tvinga de mobiloperatörer som köper frekvensutrymme att ta bort de vita fläckar som i dag finns på täckningskartorna.

700-MHz-bandet har traditionellt varit hemvist för marksänd tv men för drygt ett år sedan beslutade regeringen att det skulle frigöras för annan användning från och med 1 april 2017. Inte helt oväntat har PTS kommit fram till att det framöver ska användas till mobiltelefoni men inte utan motkrav.

Auktioner av frekvenser

-Även om Sverige generellt sett har mycket god tillgång till mobiltäckning så finns fortfarande brister. Ofta i form av mindre täckningsluckor i områden som i övrigt har mobiltäckning, och där konsumenter ibland befinner sig. Ett krav i 700 MHz-bandet bör rikta in sig på att täppa till så många av dessa luckor som möjligt, säger Göran Marby, generaldirektör på PTS.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Auktionen av frekvenserna i det aktuella utrymmet kommer sannolikt att hållas i slutet av nästa år. När frekvenserna i det ovanliggande 800-MHz-bandet auktionerades ut 2011 gav det omkring 2 miljarder kronor till statskassan. Det finns ingen anledning att tro att nästa års auktion ger mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet