Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Oerhört viktigt steg”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut att stötta Kvarkenprojektets ansökan om EU-finansiering tas emot med öppna armar av Umeås kommunalråd.

– Det handlar om 400 miljoner kronor, så det är ett oerhört viktigt steg, säger Hans Lindberg (S).

En rapport som gjorts på uppdrag av Kvarkenrådet 2014 visade att den nya färjan mellan Västerbotten och finska Österbotten kan ge upp till 50 000 nya arbetstillfällen i regionen. Umeå kommun har länge hoppats på att svenska regeringen ska visa sitt stöd för det så kallade Kvarkenprojektet.

– Det är glädjande att man äntligen förstår vikten av investeringen. Vi har upplevt att vi jobbat i motvind men till slut fick vi med oss regeringen. Jag vill tacka alla som jobbat med det här, säger Hans Lindberg (S).

Kvarkentrafiken

Men än kan han inte andas ut. Finska regeringen måste också säga ja för att EU ska stötta projektet. Hans Lindberg tror däremot att dagens svenska beslut kan påverka Finlands regering i en positiv riktning.

Kostar en miljard

Projektet med en ny färja kommer kosta cirka en miljard kronor. EU:s medfinansiering skulle omfatta runt 400 miljoner kronor. Tidigare har det talats om att svenska regeringen ska gå in och stötta projektet med 300 miljoner kronor.

– Det blir en vidare diskussion om hur finansieringen ska se ut från den svenska sidan men dagens beslut innebär garanterad medfinansiering, säger Hans Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarkentrafiken

Mer i ämnet