Foto: SVT

Hjälp till vännerna i krisens Nepal

Uppdaterad
Publicerad

I Nepal är läget akut efter den förödande jordbävningen i lördags. För några dagar sedan kom ledaren i ungdomsorganisationen Unga örnar, Östen Lövgren från Burträsk, hem från sitt senaste besök i Katmandu.

Nepals flagga har blivit en kär symbol för ungdomsledaren Östen Lövgren i Burträsk. Under ett par decennier var Östen den svenska arbetarrörelsen Unga Örnars ledare för ett projekt i Nepal som startat förskolor och hjälpt 100-tals unga flickor att utbilda sej till att arbeta i förskolorna. Men Östens vänner finns kvar i det jordbävningsdrabbade området.

– Känns oroligt. Men just nu fick jag ett meddelande från projektledarens son att de mår bra, säger Östen Lövgren och klickar fram sitt senaste meddelande i sin mobiltelefon.

Största jordbävningen på  80 år

En liten tröst i en annars stor bedrövelse är att mobiltelefonnätet fungerar någorlunda, trots jordbävningens verkningar på infrastrukturen.

Jordbävningen i den aktuella storleken var den första på 80 år. Den slog till oväntat och brutalt mot ett av Asiens fattigaste länder. Dödsiffran väntas att stiga över 4 000 när räddningsmanskap kommer fram till otillgängliga byar högt uppe i bergsmassiven. 

Hjälpbehoven är enorma

Det Nepalkännaren Östen Lövgren gör nu är att sprida information i sociala medier om de enorma hjälpbehoven bland vanliga människor i Nepal.

– Framförallt behövs resurser som akut kan rädda människoliv. Så min vädjan till alla är att skänka en slant  till etablerade organisationer som Röda Korset eller Radiohjälpen,  så kan de skapa resurser för de som hamnat i nöd.

Sedan kommer nästa fråga, som Östen Lövgren reflekterar över.

– Ska man börja med uppbyggnaden av raserade hus eller ska man plantera ris i rätt tid under den kommande regntiden, så att folk ska ha något att äta längre fram?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.