Foto: hare

Ovanligt många sjuka i harpest

Uppdaterad
Publicerad

När höstens utbrott av harpest nu summeras visar det sig att ovanligt många drabbats. I Västerbotten har 125 personer insjuknat, i Norrbotten är det ännu fler.

Frosten har kommit och myggorna dött. Och det innebär också att risken för att smittas med harpest minskar radikalt. Det eftersom smittan sprids framför allt av myggor som först bitit en smittad hare och sedan en människa. Men fortfarande finns det de som insjuknar. Christian Kjellgren från Luleå blev sjuk efter att han varit ute och jagat för drygt två veckor sedan.

– Jag fick prickar på armarna och sedan i armhålorna. När jag sen blev sjuk kom det fort. Jag fick hög feber och höll på att svimma på jobbet.

Ovanligt många

Ganska tidigt i augusti stod det klart att antalet människor som smittats var ovanligt många. Och allt eftersom veckorna gick kom fler och fler till vårdcentralerna med samma symtom. Hög feber och många med myggbett som såg fula ut. Första fallet konstaterades den 27 juli och fram till 9 oktober hade 388 personer drabbats i Norrbotten. I Västerbotten handlade det om 125 fall.

– Ett normalt år är det kanske en handfull personer som smittas. 388 fall – det är ett väldigt stort utbrott, säger infektionsläkare Anders Nystedt.

Elak bakterie

– Det är en ovanligt elak bakterie som går in i våra celler vilket gör att den är svårare att bota. Det är också så att beroende på var på kroppen man drabbas blir man olika sjuk. De som andas in smittan och får den i lungorna kan få värre problem än den som får den på huden. Men som med alla sjukdomar är det väldigt individuellt hur ens immunförsvar reagerar, säger han.

Får man harpest botar man den med antibiotika. Men många av de som drabbades av pesten i början av epidemin fick vänta länge på rätt behandling. Därmed hann de också bli mycket sjukare.

Kan kännas i flera månader

När Christian Kjellgren insjuknade visste sjukvårdspersonalen vad de skulle leta efter.

– De la mig på en säng och tog en prover. Efter en halvdag sa de att jag hade harpest och jag fick antibiotika. Från myggbett till att jag blev frisk tog det kanske en och halv vecka.

För andra tog det betydligt mycket längre.

– En del personer kommer nog att känna av tröttheten som den här bakterien för med sig i flera månader, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.