Foto: SVT

Parisare – en mångfacetterad rätt

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan rapporterade vi om att Parisareakademins ledamöter samlades i Skellefteå. Men vad en parisare är, har visat sig skilja sig rejält åt beroende på var i landet man beställer rätten. I Norrköping är det visst en munk med vaniljkräm.

Här uppe i norr består en parisare av en tjock skiva medvurst eller annan korv. Senap, ketchup och bostongurka läggs på den grillade korven, som tar plats mellan två grillade bröd.

Längre söderöver är det vanligare att en parisare associeras med en köttfärsbiff och ett ägg på ett bröd.

Går stick i stäv

Via sociala medier rapporteras det att i trakterna kring Norrköping så är en parisare besynnerligt nog en munk med vaniljkräm.

En annan person skriver att det finns parisare-recept innehållande rödbetor och kapris men helt utan korv, något som går stick i stäv med parisareakademins högt ställda definition av vad en parisare är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.