Foto: TT

Polisen kan tappa var tionde bil

Uppdaterad
Publicerad

Antalet polisbilar i landet kan bli färre, så även i Västerbotten. Jan Johansson, huvudskyddsombud i region Nord, menar att polismyndigheten inte tagit hänsyn till länets olika förutsättningar.

Polismyndigheten har i dag sammanlagt 4576 fordon, men det ligger ett förslag från i våras om att minska det antalet. Om det blir verklighet så tappar Västerbottenspolisen mer än var tionde bil.

”Blir nog inte så glada”

Jan Johansson är huvudskyddsombud i region Nord. Han menar att polismyndigheten inte tagit hänsyn till länens olika förutsättningar, inte minst geografiska avstånd. Till vardags jobbar han vid Norrbottenspolisen och enligt förslaget så ska mer än var fjärde fordon bort där.

– Vill rikspolischefen att vi ska gå ut till jobb så kommer vi att göra det, men allmänheten blir nog inte så glada, säger han till SVT Nyheter.

Tas upp i september

För Västerbotten ser minskningen inte ut att bli lika kraftig som i Norrbotten, här är en minskning med tolv procent inplanerad. Totalt i region Nord så är den planerade minskningen 18 procent. Jan Johansson påpekar att det endast är ett förslag än och att inget beslut i frågan är fattat, utan det tas upp igen i september. Då är det tänkt att regionerna ska komma med förslag på hur fordonsparken ska minskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.