Foto: Privat.

Näthat och dödshot stoppar politiker

Publicerad

Han har hotats med att hängas ut som pedofil om han inte slutar blogga. Nu väljer han att lägga ner sitt skrivande.

– Dom anser att jag är ett avskum och en pedofil som ska dö, säger Daniel Nyström (V) till SVT:s Västerbottensnytt.

Daniel Nyström (V) är aktiv politiker i Umeå. Han är även nämndeman i tingsrätten och hovrätten i Umeå. Han bloggar flitigt om sina åsikter – men nu är det slut med det.

Får dödshot

Nyström har under en längre tid utsatts för hot – speciellt via internet, både i kommentarer på bloggen och i mejl. Han har fått flertalet direkta dödshot.

– Det känns fruktansvärt. Jag har lika mycket rätt som alla andra att uttrycka mig. Det här är ett hot mot demokratin, säger Nyström.

Daniel Nyström har arbetat mot främlingsfientlighet, rasism och homofobi på internet och på så sätt gjort sig ”ovän” med många högerextrema grupper. Efter månader med dödshot har han nu beslutat sig för att sluta blogga.

– Det är förenat med fara för mitt och min familjs liv, säger han.

”Skjutas som på Utøya”

För en tid sedan fick han ett mejl där det stod att han ”skulle skjutas som dom sköts på Utøya”. Han polisanmälde hotet men utredningen lades snabbt ner.

Nu har har blivit hotad med att hängas ut som pedofil i området där han bor.

– Liknande saker har ju drabbat andra vanliga personer förut och en del har tvingats flytta. En pedofilstämpel går aldrig att tvätta bort. Det är det värsta som man kan göra mot ett barn, säger Nyström.

– Vissa hot är kopplade till min sexualitet. Jag blir kallad bög, pedofil, avskum. Dom skriver att jag borde dö och rensas ut.

Är du rädd för ditt liv?

– Ja, det finns grupper som mördar, misshandlar och knivhugger folk. Umeå har dock inte den typen av organiserad brottslighet, men det är ändå väldigt obehagligt.

Har du polisanmält dom här hoten?

– Nej. Jag har tänkt ta kontakt med polisen framöver, men jag känner mig lite håglös. Jag vet att ärendet kommer att läggas ner.

Nyström berättar vidare att han även blivit förföljd.

– Jag har fått gå långa omvägar för att irra bort personen innan jag gått hem. Ibland har det även suttit folk utanför min port och då kan jag inte gå in, säger den politiske bloggaren.

I och med dödshoten tar han alltså en paus från sitt bloggande, mycket på grund av påtryckningar från familjen. Nyström har även börjat tvivla på om han kan fortsätta med politiken under dom här omständigheterna.

– Jag börjar tappa suget helt enkelt när det blir så här.

Men känner du inte att dom har vunnit om du slutar?

– Jo, så är det. Dom har vunnit. Jag känner mig sviken av samhället, det är som att vi har lämnat walkover till dom rasistiska grupperna på internet. Jag kan inte yttra mig och känna mig trygg samtidigt, konstaterar Daniel Nyström. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.