Foto: SVT

Professor: Tror inte på namnbyte

Publicerad

Lars-Erik Edlund är professor i nordiska språk vid Umeå universitet. Han har forskat om ortsnamn, och har förståelse för att det blir problem när byar och gator heter samma sak, men att byta namn på befintliga byar tror han inte på.

– Jag tror att det är svårt att byta ut etablerade namn. För namn är en överenskommelse mellan de som använder namnen, säger Lars-Erik Edlund. Folk vet helt enkelt att en by heter till exempel Ljusvattnet.

Lars-Erik Edlund tror att ansvaret i det här fallet ligger på larmcentralen. Att man har en databas med de ingående orts- och byanamn och alltid ställer en följdfråga.

– De ska alltid ställa frågan vilket Ljusvattnet? Vilken Stationsgata? Och hänvisa till närmaste tätort, föreslår Lars-Erik Edlund.

Vid bildandet av nya gator tycker professorna att man ska ta chansen att tänka nytt.

– Jag tycker där att man ska försöka vara fantasifull. Ta chansen att hitta på något nytt, istället för att benämna ytterligare en gata Stationsgatan, när det redan finns en, säger Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.