Rättegång inledd kring jakt och fiske

Uppdaterad
Publicerad

Girja sambey i Norrbotten har stämt staten för att få rätt att bestämma om fiske och småviltsjakt ovan odlingsgränsen. Frågan oroar jägare i området och kan få avgörande betydelse på hur det kommer att se ut i hela svenska fjällvärlden framöver.

På tisdagen inleddes rättegången i Gällivare tingsrätt. Girja sameby och Svenska samernas riksförbund, SSR, har stämt staten eftersom de anser att samebyn borde bestämma över småviltsjakt och fiske i fjällen.

Staten är markägare och anser att det innebär att man har jakt- och fiskerätt i området. Samebyn stöder sig på urminnes hävd, alltså att man varit verksamma i området under lång tid.

– Den här processen ska konkret leda till att vi inte misstänkliggörs när vi avlyser småviltsjakt för att vi ska samla ren i området, säger Matti Berg som är ordförande i Girja sameby till SVT Norrbotten.

Frågan drivs som ett pilotfall av SSR och kan, om samebyn vinner, innebära ett stort steg mot att jakten och fisket återförs till samisk förvaltning.

Avgörande fråga

Det är en komplicerad rättegång, där handlingarna på tisdagen bars in i rättssalen i en stor flyttkartong. Skulle Girja sameby vinna kan det påverka hur fisket och jakten kommer att organiseras i alla delar av den svenska fjällvärlden där det finns renskötsel.

De jägare som bor i området runt Girja sameby är idag oroliga för att deras möjligheter till jakt ska inskränkas.

– Jag tror det blir dyrare och sen kan de ju avlysa i stort sett hela fjällvärlden. Nästa steg blir fjällvärlden och älgjakten, säger kirunabon och jägaren Robert Björk till SVT.

Rättegången i Gällivare tingsrätt kommer att vara i 18 förhandlingsdagar och avslutas framåt midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.