Kristofer Steen till vänster är tillbaka som regissör på Norrlandsoperan. Bilden är ett montage. Foto: Mats Bäcker

Refusedgitarrist tillbaka på operan

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan prisades han för sin debut som operaregissör när La Bohème sattes upp i Umeå. Nu är Refused-gitarristen Kristofer Steen tillbaka som regissör – med ännu en klassisk opera.

Historien upprepar sig kan man säga. Efter att umeåbandet Refused ställde sig på scenen efter 14 års uppehåll 2012, debuterade också gitarristen Kristofer Steen året efter som regissör på Norrlandsoperan med Puccinis ”La Bohème”. Nu har bandet släppt ny platta och är åter igen på turné, samtidigt regisserar Steen opera – denna gång Giuseppe Verdis klassiska Rigoletto på Norrlandsoperan.

– Det har varit lite extremt i år. Jag har satt upp en annan föreställning i Karlstad också, i juni. Det i kombination med turnerande och det här var lite hysteriskt, men det funkar, säger Kristofer Steen.

Känner ingen press

Hans regidebut 2013 beskrevs som en succé. Trots det känner Steen ingen press på att leverera när han regisserar Verdis opera Rigoletto. Han är snarare säker på sin sak.

– Jag ville verkligen göra den. Den här typen av föreställningar var exakt varför jag började göra opera. Föreställningar med ett mörker i sig.

Rigoletto är historien om hovnarren vars dotter blir bortrövad och förförd av en hänsynslös hertig. Med levande eld på scenen och en dekor som inspirerats av förintelsemonumentet i Berlin utspelar sig en blodig tragedi i tre akter. Den som vill ha ett lyckligt slut får vända sig någon annanstans.

Fredrik Zetterström sjunger och spelar den röstmässigt krävande baryton-stämman och rollen som narren Rigoletto.

– Det är fjärde gången jag sjunger den. Jag vet inte om det blir lättare ju fler man gör men det är bara att bita ihop och hoppas att allt funkar, säger han.

Operan har premiär i Umeå 1 oktober.

Få en försmak på föreställningen i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.